Странице

уторак, 11. октобар 2016.

Kako da kvalitetno patite posle raskida - pesme su nas naučile

Neki kažu život ide dalje. Ali ne i za vas. Puki nastavak sada bezvrednog života (jer on / ona nije tu) nije dorastao vašoj bezgraničnoj ljubavi i sve osim potpune predanosti patnji za vas je ne samo neprihvatljiva već i nemoguća opcija. Da je patnja široko rasprostranjena pojava, pokazuje i veliko interesovanje eminentnih narodnih pevača za ovu temu, kao i težnja da se opevaju što raznovrsniji i bolji načini za upražnjavanje iste. Ukoliko želite da zaista istinski, kvalitetno i dugo (po mogućstvu zauvek) patite, biće mi nadasve drago da vam ukažem na neke od načina i pokušam da vas inspirišem i podstaknem u toj nameri birajući za vas, kao svršeni student jezika našeg nasušnog i književnosti, samo postupke nadahnute pesmama vrhunske vrednosti.

,,Palim zadnju cigaretu, idem u beskraj svoj"


Slika - Ne dopustite da vam lik partnera iščili iz sećanja bespovratno nagrizen zubom vremena, jer je to stranputica ka prestanku tuge i jada. Da biste sprečili tu sramnu pošast, slika vašeg partnera neka vam bude uvek pri ruci, najbolje u ličnoj karti kao Aci Lukasu (ali pazite da vas policija ne nahvata sa tuđom slikom na njoj!) ili je možete držati na stočiću kraj nekog lepog cveta, koji ćete zalivati svojim suzama (a čime drugim), kao Šaban Šaulić narcis beli.
Savet plus: Da biste patnju podigli na viši duhovni nivo i dali joj sakralnu nijansu, zamenite slavsku ikonu slikom svog partnera i molite mu se kao bogu, jer on to i jeste i uvek će za vas to i ostati. Više o tome Mile Kitić u pesmi Zašto baš ti.

Opijanje - Pod ovime ne mislim na 2-3 čašice rakije, možete umesto toga popiti i vodu, jer mu to otprilike dođe isto. Ako pijete, pijte do daske raznovrsna pića sve dok stojite na nogama, a možete nastaviti i ležeći, jer što više pića popijete, to će vaša bol dobijati nove, neslućene srazmere. Da nije tako, ne bi postojao toliki broj pesama na ovu temu. Neke od njih su: Samo pijan mogu da prebolim, Sinoć sam pola kafane popio, Pijem, Nazdravite, drugovi i Kafana na Balkanu. Kao što možete čuti, u nekim pesmama se preferira kafana kao mesto opijanja, tako da svakako isprobajte i tu varijantu.

Dno - Nema u patnji cile-mile, čardak ni na nebu ni na zemlji; ide se i do zemlje i ispod zemlje. Samo spuštanje do dna se priznaje. Ako ne verujete, poslušajte Pao sam na dno i Dotako sam dno života i, što bi se reklo, kašće vam se samo.

Kontakt - Sve ste probali i ne možete dalje sami. U tom slučaju najbolje je da pozovete bivšeg partnera i njemu otvorite svoju napaćenu dušu. Zovite ga uporno i postojano, dok mu se telefon ne usija, jer samo vi znate koliko vam je teško i da bez njega ne možete. Dok vam se partner ne javi, odslušajte pesme Na srcu kvarOkreni moj broj ti živote moj, a ako vam je u komšiluku, možete mu i kucati na vrata kao Šaban Šaulić Kraljici svoga srca.

*** BONUS ***


U troje - I za kraj sam ostavila, ako ništa drugo ne pomogne, ultimativni savet inspirisan interpretacijom pesme Jutro je naše najdraže poetese - Vendi. Vendina krucijalna izmena teksta sve govori, te je svaka dalja interpretacija suvišna i ne bi dorasla njenom liku i delu. Uživajte u izvedbi ovde.




4 коментара: